Van JOVD naar Tulpenbal – Het gezelschap van Clemens van Steijn

22 april 2024

Leestijd: ca. 3 minuten

Auteurs: Maarten Philipsen

Het was 2010 toen Clemens van Steijn op de presidentiële stoel van de JOVD Leiden plaatsnam. De jonge communicatiestudent leerde hier de kneepjes van het besturen en kwam op het idee voor zijn eigen vereniging. Deze kwam er in 2015: het Tulpenbal werd geboren. Tegenwoordig wordt het bal jaarlijks georganiseerd in mei op Neêrlands mooiste locaties. Een bal en vereniging voor geïnteresseerden in de oude balcultuur die Europa kent. Later werd ook The Black Tulips Society opgericht, een vereniging voor jongeren met interesse in balcultuur om samen te komen op diverse activiteiten door heel Europa. Ik vraag me af hoe Clemens zo geïnteresseerd is geraakt in deze balcultuur en hoe het hem lukte om zelf een bal te gaan organiseren. 

 Clemens van Steijn

Als ik Clemens vraag naar zijn tijd bij de JOVD komen alle verhalen weer naar boven: “Wist je dat ik destijds het jongste lid van de JOVD was?” Op zijn 14e werd Clemens lid van de JOVD Leiden, op zijn 16e werd hij het jongste bestuurslid van deze afdeling. Twee jaar later werd hij voorzitter. “Wat ik het mooie vind van de JOVD?, Het is een speeltuin waar je kan vallen en makkelijk weer kan opstaan,” Hij vertelt dat hij spreken voor groepen vroeger erg spannend vond, maar dat hij het door te oefenen bij de JOVD meer als een spelletje is gaan zien. Mensen meekrijgen in een verhaal is het mooiste wat er is, grapt hij.

“De JOVD is een speeltuin waar je kan vallen en makkelijk weer kan opstaan.”

Na zijn JOVD-tijd werd Clemens eens uitgenodigd op een bal in het buitenland en hij zag daar dat er een heel weekend georganiseerd werd om de stad te leren kennen en bevriend te raken met de andere balgasten. Hij vertelt dat dit hem aan het denken zette omdat dit concept in Nederland niet bestond. Clemens besloot toen om zo’n bal zelf naar Nederland te brengen. Dit werd het Tulpenbal. Het begon in 2015 erg klein met zo’n 150 gasten, maar tegenwoordig komen er internationale gasten uit 28 landen voor een drie dagen lang programma met onder andere het bal en een heuse polowedstrijd. Het bal brengt mensen van over de hele wereld bij elkaar om wereldwijde vriendschappen te vormen. De tafelschikking wordt hier altijd op aangepast. Van tevoren wordt gevraagd welke talen je spreekt, zo word je naast andere gasten gezet die dezelfde taal spreken. Zoveel mogelijk mannen en vrouwen om en om. De verhouding mannen en vrouwen is ongeveer 50/50, daar kunnen we bij de JOVD nog wat van leren. Clemens vertelt dat het vroeger niet gepast was om tijdens een feest te praten over zaken of politiek. Tegenwoordig is dat ook nog wel zo, maar benadrukt Clemens, er vormen veel nieuwe vriendschappen. En vriendschappen zijn immers essentieel wanneer het om zakendoen gaat. Sinds enkele jaren is er ook een jongerentak van het tulpenbal. Wanneer ik Clemens hier naar vraag verwijst hij me echter naar de voorzitter Vincent von Preuschen.

Black Tulips Society

Vincent baron von Preuschen von und zu Liebenstein, ik mag hem Vincent noemen, ontmoette Clemens op een bal in Duitsland waar ze beide op zoek waren naar het leggen van nieuwe connecties met jongeren die geïnteresseerd zijn in de balcultuur. Samen besloten ze om The Black Tulips Society op te richten om gelijkgestemden uit Europa samen te brengen. Vincent vertelt dat de vereniging probeert alle leden het gevoel te geven dat grenzen minder belangrijk zijn. Overal in Europa kan je vrienden hebben die je ziet op de verschillende activiteiten van de vereniging. Daarnaast vertelt Vincent ook dat The Black Tulips Society speciaal is in zijn soort, omdat veel van de verenigingen in Duitsland waar hij lid van is enkel bestemd zijn voor mensen met adellijke afkomst. Zelf zegt hij dit niet eerlijk te vinden, de Black Tulips Society staat daarom ook open voor iedereen, ongeacht je afkomst.

 

“Je geeft iets terug aan de gemeenschap wanneer je het zelf goed hebt”

Wie goed doet, goed ontmoet

Wanneer ik Clemens vraag waarom er door het bal elk jaar een goed doel gesponsord wordt, verwijst hij me naar Yasmin von Schweinitz und Krain. Het steunen van goede doelen is namelijk onlosmakelijk verbonden aan de oude balcultuur. Yasmin kan me daar meer over vertellen. ‘Je geeft iets terug aan de gemeenschap wanneer je het zelf erg goed hebt’, daarmee begint Yasmin. Zelf komt ze uit een oude adellijke familie en draagt de titel gravin. Vanaf jongs af aan werd ze al meegenomen door haar ouders naar verschillende bals in Europa. Toen ze van Clemens hoorde over het Tulpenbal is zij ieder jaar gekomen. Ze draagt altijd wat bij aan de veiling voor het goede doel. ‘noblesse oblige’ noemt ze dit, wat zoveel betekent als adelsverplichting.  De mensen die het beter gesteld hebben geven iets terug aan de minderbedeelden. Voor haar hangt dit samen met het hebben van respect voor iedereen ongeacht de afkomst. Als je goede manieren hebt maakt het niet uit waar je wieg heeft gestaan. Dat is ook de reden dat het Tulpenbal voor iedereen toegankelijk is.

 

Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *