Politicus van de maand [Maart 2023]

5 april 2023

Leestijd: ca. 3 minuten

(Gast)auteur: Melle L. Berg

Het is gelukt! Ik heb om een positieve reden iemand gekozen – nog een Franse ook, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Élisabeth Borne, wie kent haar niet? Iedereen, maar ze is dus wel eventjes premier van Frankrijk. Ik hoor u denken: premier? Wat is Macron dan? Frankrijk heeft namelijk een mengelmoes tussen de twee systemen republiek die er grofweg zijn; presidentieel (VS, bijvoorbeeld) en parlementair (Duitsland). Het is allemaal natuurlijk beter dan een Koningshuis, maar in Frankrijk werkt het allemaal een beetje gek. Er is daar dus een premier, net als in Nederland, maar ook een President. Die president is echter meer als onze premier dan als de Duitse president. Er zit veel overlap in de rechten van de premier en president, aldaar. Als je een oud-legerleider vraagt de democratie beter te laten werken, is het antwoord natuurlijk: macht in één persoon centraliseren en een strakke hiërarchie invoeren. Dat hangt er dus ook nog eens omheen. Onthoud gewoon: de president is misschien nog wel machtiger dan die van de VS, maar heeft ook nog een premier die al het gekibbel in het parlement voor hem doet. Die premier werd in maart bijna weggestuurd.

Hoe het zo ver heeft kunnen komen dat de premier en regering van Frankrijk buiten de president om opeens iemand boeien? Van die president komen ze niet zo makkelijk af, maar de premier kun je met een motie van wantrouwen de laan uitsturen. Nou leef ik altijd enorm mee met mensen die zo’n motie naar hun hoofd geslingerd krijgen, dus ik ben allicht bevooroordeeld, maar ik kan wel stellen dat zij in mijn ogen ook gewoon echt gelijk heeft.

De Fransen staken namelijk graag, zo graag dat ze bij voorkeur vanaf hun vijfenvijftigste permanent staken.

Te weten: de Fransen worden gemiddeld een klein jaartje ouder dan wij. Gelukkig is de pensioenleeftijd daar echt niet zo laag, ze gaan daar met pensioen op de rijpe leeftijd van 62 hele jaren, de leeftijd die Borne binnenkort toevallig bereikt.

Nou wil zij haar baan klaarblijkelijk niet kwijt, dus maakt ze er 64 van. Sneu dat bijna de helft van het parlement haar dan liever toch een maandje eerder met pensioen ziet gaan. Die 64 is natuurlijk ook onvoorstelbaar voor Nederlandse oren, want bij ons was de AOW-leeftijd bij invoering van de AOW in de jaren vijftig al 65. Zelfs Willem Drees vond 64 buitensporig laag. Omdat de Fransen dan niet meer willen werken, doen ze dat nu ook alvast even niet.


Stakingen, protesten, de hele mikmak, ze hebben nog net de Bastille niet bestormd.

 Toch geeft de regering van Borne niet thuis; het is nu eenmaal noodzakelijk voor Frankrijk. Het wordt onbetaalbaar om iedereen vanaf 62 een beetje te gaan lopen onderhouden. Alle lof voor de regering dus, die daar krapaan door mag.

Van die pensioenleeftijden klopt namelijk nergens in Europa ook maar iets. Bij ons komt het voor de modale bouwvakker jaren te laat, maar op kantoor kun je vaak prima wat langer door. Of je er zin in hebt, is hierbij natuurlijk niet relevant, je gaat immers gebruik maken van andermans middelen. Het beste zou zijn dat we pensioen (vanuit de staat) als arbeidsongeschiktheid op basis van leeftijd gaan zien. Wil je eerder stoppen, mag je daar zelf verantwoordelijkheid voor dragen. Verdraagzaamheid heeft niet te maken met je voorkeuren, je vult bij ‘dieetwensen’ ook niet in dat je graag kaviaar wilt, toch? Maar goed, een systeem waarbij het individu centraal staat in plaats van een streefcijfer, wordt door niet-liberalen niet graag omarmd. Van de socialisten zou ik het ook verwachten, want dit is wel een beetje “Jeder nach seinen Fähigkeiten, jedem nach seinen Bedürfnissen”, dat geef ik direct toe. Liberalen en socialisten vinden elkaar vaker dan we tegenwoordig denken, vroeger waren we samen ‘links’.

Ik hoop voor de Fransen dat ze gezamenlijk wat later mogen stoppen met werken, dat gaat hun nu al flink wat geld schelen. Dat kan mooi de spaarrekening op, misschien kunnen ze er wel vervroegd van met pensioen.

 

Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *