Politicus van de maand [Februari 2023]

7 maart 2023

Leestijd: ca. 3 minuten

(Gast)auteur: Melle L. Berg

Toen Mark Rutte iets meer dan een jaar geleden twee namen verkeerd om invulde op een formuliertje en zijn foutje niet toe wilde geven, nam hij waarschijnlijk aan dat het geen kwaad kon Kaag op Financiën te zetten en Hoekstra op BuZa. Het zal er vast geen politiestaat van worden, toch? Toch? Wat blijkt? Dat wordt het zeker. Eind januari kondigde minister Kaag aan dat ze elke girale transactie van €100,- of meer wilde gaan monitoren. Want dat kan natuurlijk gewoon, vindt niemand vervelend. Het idee is dat op deze manier witwassen aangepakt kan worden, het komt immers uit de nieuwe witwaswet. Joh, haar ministerie heeft daar de capaciteit voor, banken hebben het echt niet al veel te druk met het UBO-gedoe, het is ook totaal niet te omzeilen door alles in pakketjes van maximaal €99,99 te doen (tip voor witwassers!) Los van de duidelijke praktische bezwaren, is er nog de ethische component. Je kunt het als staat niet maken je zozeer in alles te mengen. In de afgelopen maand heeft minister Kaag zich geregeld moeten verdedigen. Dat was niet gemakkelijk.

Tegenover Roel Schreinemachers verdedigde zij zich lichtelijk gepikeerd. Je kunt het haar natuurlijk niet geheel aanrekenen, dit komt uiteindelijk uit de koker van haar ministerie. Toch: zij is verantwoordelijk, niet alleen in de Kamer, ook in publieke zin. Niet dat je met een tractor voor haar deur gaat staan of zoiets achterlijks, maar ze is verantwoordelijk. Als je witwassen tegen wilt gaan, kun je een aantal stappen ondernemen. Allereerst is het belangrijk om te doen wat we nu al doen. De Belastingdienst vindt het vaak genoeg enorm verdacht dat een broodjeszaak een omzet van 2,3 miljoen draait, vrij vertaald is dat: 2 broodjes van €7,50 per minuut, non-stop, 8 uur per dag, 365 dagen per jaar. Dat zijn heel erg veel nogal dure broodjes. Dan komt ome FIOD wel even op visite. Gezond verstand, heet dat. Helemaal goed, lekker blijven doen. Dan is er natuurlijk ook gewoon de mogelijkheid om eens liberaal te gaan doen en gewoon minder dingen te verbieden. Als er minder dingen illegaal zijn, valt er ook minder wit te wassen. Stel je eens voor hoe veel kleiner dit probleem zou zijn als (desnoods slechts soft-) drugs gewoon legaal zouden zijn.

“Zij is verantwoordelijk, niet alleen in de Kamer, ook in publieke zin.”

Wat momenteel vooral het probleem is, is dat de ideeën uit het wetswijzigingsvoorstel van de Wet plan van aanpak witwassen (vraag een manager een naam te verzinnen) iedereen in Nederland raken. Niet alleen het monitoren van transacties boven de €100,-, maar er wordt ook een algeheel verbod op het contante betalingen boven de €3.000,- voorgesteld. Overigens is dat verbod er alleen voor het kopen van goederen, niet diensten. Ik kan mij voorstellen dat een huurmoordenaar zijn betaling ook graag contant ontvangt en witwast, heeft die even geluk de dans te ontspringen! Daarbij lig je na een paar huurmoorden vast ook niet wakker van de potentiële witwasstraf. Dat is precies ook de crux; deze maatregelen raken witwassers niet. Als je een drugskartel runt, maffiosi omlegt of vuurwapens verhandelt, hangt je al een stevige straf boven het hoofd. Als dit dan de druppel moet zijn… Voor normale mensen is het echter wel problematisch. Elke transactie vanaf €100,- is best een inbreuk op je privacy. Dat vindt Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens dus ook al. Wanneer Aleid Wolfsen je moet vertellen dat je de boel op een vreemde manier aan het runnen bent, moet je jezelf eens goed achter de oren krabben. De impopulairste burgemeester die Utrecht in lange tijd heeft gehad word je niet zomaar, zeker niet als je nog eens per referendum gekozen bent, daarvoor moet je slecht beleid voeren.

“Het zou Kaag sieren als zij laat zien liberaal te zijn.”

Het zou Kaag sieren als zij laat zien liberaal te zijn – dat is D66 immers – en niet blind op de mening van haar ambtenaren af te gaan. Ze is een intelligente vrouw die het tot eerste vicepremier heeft weten te schoppen, dan kan er vast nog wel een stukje fatsoenlijk beleid af.

 

Volgende maand kies ik iemand om een positieve reden, beloofd.

Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *