Vijf mythes over veganistisch eten ontkracht

18 januari 2023

Leestijd: ca. 4 minuten

Ik lurk aan een kopje haverkoffie wanneer een logopedisch allerminst bemoeide stem de gehoorgang bestormt. “Is di plekju vrij?” Wijst een omvangrijk vingertje naar het tafeltje voor mij. Het gezichtsveld eenmaal toegeschonken te hebben aan de verschijning lijkt het dikke vingertje bevestigd te zijn aan een complex van jewelste. “Welja”, meld ik. En de zware man en zijn niet weg te cijferen vrouw stunten de zetels in. “Lekker genieten lieverd”, klinkt het grote wezen. Even later bulkt het met onverschrokken moed een goed stuk vlees naar binnen. Ja, lekker genieten lieverd, speelt zich herhaaldelijk af in mijn breintje. Ik bemerk een opdoemende walging en maak dat ik wegkom.

Ja ja, deze o zo denigrerende, links totalitaire veganist, gaat even wat mythes over veganistisch eten ontkrachten.

1. Veganistisch eten is iets links totalitairs

Merkwaardig is ‘t, dat rechts, links zo vaak in de watten wil leggen op het gebied van progressie. Nu moet ik mezelf wel even verduidelijk op ‘het gebied van progressie’; ik bedoel namelijk niet economische progressie, maar wettelijke progressie. Wettelijke progressie begint meestal bij een groepje deugdkneuzen met als label ‘links-totalitair’; tot het breder gedragen wordt na een bepaalde tijd, dan noemen we het gewoon de wet. Dus wat is het verschil tussen de gay rights movement in de jaren ‘70 in San Francisco en protesterende marxisten? Juistem, marxisme als ideologie is geen wet, maar een homohuwelijk nu wel.

“Natuurlijk zijn moraliteit en politiek sterk met elkaar verweven, maar een keer in de zoveel tijd, overstijgt moraliteit de politiek.”
 
Niemand gaat meer campagne voeren om een streep te zetten door mensenrechten of de slavernij een nieuw leven in te blazen. Soms wordt het dan weer politiek gemaakt – zie het abortusrecht in Amerika – maar vaak blijft het de politiek overstijgen wanneer het eenmaal in de wet staat. En toch is die overstijging van moraliteit soms lastig; het is namelijk niet echt een overstijging in de vorm van transcendentie zoals mensen vroeger dachten dat de moraliteit van de bijbel deed. Het overstijgt de politiek alleen maar omdat er zó’n breed gedragen consensus over is, dat niemand het meer politiek maakt. Mensen die nu nog zeggen: prima dat jij veganist bent, maar blijf wel van mijn bord af. Heeft een heel grote kans over tachtig jaar hetzelfde te klinken als: prima dat jij geen slaven meer wilt, maar blijf van de mijne af. Dus gaat dat overstijgen straks ook gebeuren met vlees eten?
 2. Het is een mensenrecht om dieren te eten, ondanks dat je het niet nodig hebt voor je eigen overleving Dat gezegd hebbende: is het over honderd jaar zo dat dierenrechten, net als mensenrechten, ook de politiek gaan overstijgen? Dat klinkt misschien nu nog absurd, maar gezien het tempo waarmee de wetenschap achter de bewuste ervaringen van andere dieren dan de mens komt, valt dat eigenlijk best wel mee. Als er eenmaal harder bewijs is dat dieren die gegeten worden zeer bewuste ervaringen hebben, en dus ook heldere pijnervaringen hebben – wat beiden zeer moeilijk is om achter te komen gezien bewustzijn aan onszelf toekennen niet eens ‘hard’ te bewijzen is – zullen mensen minder snel geneigd zijn die gehaktbal in hun bek te douwen; en zullen ze ‘m al helemaal laten liggen wanneer ze weten dat die gehaktbal eten puur een actie is om je smaakpapillen een leuke avond te geven (vlees eten heb je niet nodig om te overleven, kom ik straks nog op). Of het nu de wetenschap is of de filosofen zijn die grote stappen zetten op het gebied van dierlijk bewustzijn/intelligentie, het zal grote invloed hebben op het debat rondom het consumeren van vlees. Zo is een van de grootste bijdragers aan de afschaffing van de slavernij in de jaren achttienhonderd, The Enlightenment geweest
Rechten zijn niet in lood gegoten, althans, als je niet-gelovig bent.
 
Rechten komen tot stand door een luidkeels krijsend groepje wat ontdekt wordt door wat rustigere types, die het vervolgens een pragmatischer jasje geven waardoor het steeds breder gedragen wordt en het vervolgens in de wet komt. Dus straks wordt vlees eten illegaal (met uitzondering op de mensen die het moeten eten i.v.m medische omstandigheden)?! Doe normaal, ik wil gewoon mijn vlees kunnen eten, ik heb niet eens het recht straks
Nee, dit zielig doen kan ik ook terug doen, ik heb ook niet het recht om u volledig af te tuigen na zo’n domme opmerking, dat zou dierenmishandeling z.. Oh ja! Dierenrechten… jongetjes die eenden bekogelen met stenen: schandalig! Wat denken ze wel niet?! Een vrouw die op een dolfijn klimt: achterlijk wijf! Na het overlijden van het beest werd er nog net geen dag van nationale rouw afgekondigd
Tussen droom en daad staat, de veeteelt.
 

3. Veganisme ontkent de morele superioriteit van de mens ten opzichte van dieren

Mensen zijn dieren, maar neen inderdaad, er is een gradatie aan rechten voor dieren. Wanneer dieren eten illegaal zou zijn over honderd jaar, betekent dat niet dat ze dezelfde rechten hebben – en dus dezelfde morele status hebben als – de mens. Koeien en varkens krijgen straks echt geen recht op een uitkering of onderwijs en ook voor een torretje doodtrappen wordt je echt niet direct de cel ingesmeten. Elk beest heeft andere rechten, waarvan er eentje straks hopelijk wordt voor een varken dat hij niet zomaar gegeten kan worden voor de pure smaakervaring van de mens.

4. Mensen zijn ervoor gemaakt om andere dieren te eten

Kijk onze tanden, onze korte darmpjes, de transpiratie via de tong in plaats van de huid, wacht wat? Neen, we zijn er allang niet meer voor gemaakt om vlees te eten. Sowieso zijn we niet gemaakt, we maken onszelf. Het speciale aan de menselijke evolutie is dat we al vrij snel minder afhankelijk zijn geworden van onze genen en omgeving, maar meer van onze hersenen. Vooral door communicatie en andere cognitieve functies heeft onze evolutie, ten opzichte van de evolutie van andere dieren, zo’n bespoediging gemaakt. Wij sturen dus onze evolutie vooral met onze cognitieve functies (zoals het bouwen van samenlevingen met normen en waarden, culturen en rechten). Soms zijn we daar, ten opzichte van ons lichaam, bijna te snel in, kijk maar naar de technologische ontwikkelingen. Een afstemming is dus goed om te maken; kan ons lichaam nu al wel een volledig plantaardig dieet aan? Het antwoord is: Ja, dat kan!

5. Veganistisch eten is ongezonder dan een dieet van plantaardige EN dierlijke producten

Het antwoord was ja op de vraag onder puntje vier omdat we al door de tijd heen veel meer plantaardige producten zijn gaan eten, terug dus naar zoals we ooit als mens begonnen. Onze darmen (de plek waar de celwanden van plantaardig voedsel kapot worden gemaakt voor vertering) zijn inmiddels 8 meter lang, we kouwen niet meer louter verticaal, hebben geen lichaamseigen aanmaak meer van vitamine C, en zo kan ik wel even doorgaan. Dus ja, we zijn omnivoren, maar dat betekent niet dat je als beest, zeker niet als mens – zie boven – ook vlees MOET eten om gezond te zijn. Vlees is namelijk, ik wil niet te denigrerend zijn, maar een beetje derdewereldland-eten. Als er echt geen andere optie is dan vlees, dan is het handig om vlees te eten om zo veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar wij verwende westerlingen kunnen alleen de goede voedingsstoffen uit het vlees filteren en de onnodige stoffen niet consumeren. Hoe? Veel sojamelk/-yogurt/-kwark, per dag een eetlepel gebroken lijnzaad, per dag een algenolie capsule van DHA en EPA, per dag een handje walnoten, om de dag een B12 smelttablet (1000 𝛍g), veel groenten en peulvruchten en voilà, de beesten kunnen rustig doorleven, en jij krijgt net zulke goede bloedwaarden als ik. En toch.. onderzoek naar een veganistisch dieet loopt uiteen. Het zorgt onder andere voor een lagere Body Mass Index, vermindert de kans op type 2 diabetes, bewerkstelligt een lagere bloeddruk… maar sommige studies zeggen ook weer dat het de kans op een beroerte kan (!) vergroten. Het wordt een kosten-batenanalyse; we drinken onszelf in Nederland immers ook helemaal de lever weg en drank heeft geen rechten, andere dieren wel. En dus ook tijd om een ander groot exportproduct te bedenken ingenieus Nederland, succes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *