Op leeftijd en eenzaam met kerst – Column door Megan Vermeulen

5 januari 2023

Leestijd: ca. 2 minuten

“Ik wil graag reserveren voor een tafel van één persoon”


Terwijl de bladeren van de bomen vallen en de temperaturen naar beneden gaan, worden de straten vrolijk verlicht met lampjes van het ene naar het andere huis. De kerstboom wordt opgetuigd, de cadeaus worden in een mooi papiertje verpakt en de laatste boodschappen voor het diner worden in huis gehaald. Met de openhaard aan en vrolijke kerstmuziek op de achtergrond is het een gezellige bedoeling. De tafel wordt gedekt en families komen bijeen om gezamenlijk het kerstfeest te vieren. Kerst gaat tevens om het familiegevoel.
Alhoewel de meeste mensen zich in dit verhaal herkennen is het vieren van kerst met familie en vrienden niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Eenzaamheid is een probleem dat zich steeds vaker voordoet, voornamelijk onder ouderen. Dit gevoel wordt erg versterkt tijdens de feestdagen. Zoals een kaars op de tafel aan het einde van het diner, zal de sociale kring van een senior steeds sneller uitdoven. Daarom heb ik op eerste kerstdag met een eenzame senior gedineerd.

“Zoals een kaars op de tafel aan het einde van het diner, zal de sociale kring van een senior steeds sneller uitdoven. Daarom heb ik op eerste kerstdag met een eenzame senior gedineerd.”

 

Via het vrijwilligersbureau Careibu werd ik gekoppeld aan Maria, een vrouw van 87 jaar die haar hele leven in Amsterdam heeft gewoond en werkzaam was in de zorg. Zij komt uit een groot gezin en is dan ook opgegroeid in een drukke omgeving met veel vrienden en familie. Desondanks is ze veel van hen door de jaren heen verloren, waardoor ze op eerste kerstdag alleen zou zijn. En naast Maria, zijn er nog zo’n tweehonderdduizend andere senioren die de kerst zonder bezoek vieren. Dit is één op de tien, waarvan een kwart (48.000 ouderen) zich ook daadwerkelijk eenzaam voelen.


Vanuit een initiatief van de Gemeente Amsterdam en het uitzendbureau zijn tientallen studenten gekoppeld aan eenzame senioren en hebben zij samen van een heerlijk diner genoten. Ook bij Maria stond de kerstboom opgetuigd en het diner klaar om gegeten te worden. Ze was dolblij met mijn bezoek en wilde mij meteen in de watten leggen. Toch was het even spannend, Maria hoopte dat het wel zou klikken tussen ons.


Na een uitgebreid diner bij de senior thuis hebben we onder het genot van een kopje koffie de oude fotoalbums opengeslagen. De zwart-wit foto’s waren prachtig om te zien, net als het horen van de verhalen. Maar het allermooist, was de glimlach op Maria’s gezicht aan het einde van de avond. Want alhoewel Maria bijna alleen zou zijn op eerste kerstdag, hebben we samen het familiegevoel in huis gehaald.


Een boom kan nog zo mooi versierd zijn, cadeaus kunnen voorzien zijn van nog glimmende papiertjes en een diner kan uitgebreider zijn dan ooit, maar kerst gaat uiteindelijk om samen zijn. Iedereen heeft recht op dit mooie familiegevoel, ook als je geen familie (meer) hebt.

Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *