Gemakzucht – Column door Gijs Eggenkamp

23 december 2022

Leestijd: ca. 2 minuten

Bij het introductieweekend wordt nieuwelingen geleerd dat de JOVD ook een leerschool is, maar daaraan twijfel ik. Misschien is het een leerschool voor nonchalance of gemakzucht, maar verder is de JOVD een club eroderende idealen. De JOVD leidt op tot het wellness-rechtse gewauwel van yogayuppen en Volvovaders die liever zien dat arbeid opgevangen wordt in de regio, dan dat het hier de broodnodige huizen bouwt. Een vereniging waar de webpagina is vernoemd naar een argeloze boomer die conservatieve Telegraaftekstjes typt, is op sterven na dood. En ja, argeloze boomer is een oxymoron – zoek maar op wat dat is.

”De JOVD is een club eroderende idealen”

Voorbeeld: in discussie over erfbelasting halen JOVD’ers makkelijk aan dat ze ‘recht hebben’ op het geld dat niet van hen is, maar van hun ouders. Ik weet niet of dat monetaire exploitatie is of plaatsvervangend egoïsme, maar beiden klinken niet erg positief. Het kortetermijndenken van de liberaal kijkt niet verder dan de mooie baan van pa. 

Nog erger: laatst was er een Utrechts politica dat proclameert lid te zijn van de JOVD. Zij kwam met populistische prietpraat die gestoeld was op een fabeltjesrelaas. Normaal zegt men feitenrelaas maar de dramdemagogen hebben niets met feiten, dus laat het fabeltjes zijn. Ze deed lijken alsof vluchtelingen alle sociale huurwoningen opeisten, maar dat bleken in feite maar drie mensen te zijn. Precies net zoveel als de groep mensen die de Nederlandse staat wilde aanklagen omdat ze niet konden werken. Daarover hoorden we haar niet. Beschamende gemakzucht van selectieve wetenschap.

Ze rectificeerde zich geenszins, noch bood ze excuses aan voor haar feitenvrije kolder die pretendeert dat alles dat jezelf niet is, dan ook niet goed kan zijn. Iedereen weet dat excuses niets kosten, of zoals ze in de vorige eeuw verwoordde: “Het boetekleed ontsiert de man niet!” Dat is ons deze week op zeven plekken tegelijk nog eens verteld – en terecht. Want sommige liberalen lijken het niet te willen leren.

”Waar blijft de tijd dat mensen als Den Uyl opstaan?”

Waar blijft de tijd dat de jongeren weer oprecht worden opgeleid in denken, spreken en idealen? Waar blijft de tijd dat liberalen principes verkiezen boven de hypotheekrenteaftrek? En waar blijft de tijd dat mensen als Den Uyl opstaan en hard op de katheder slaan om Duitse filosofen te citeren – zoals ze ook in de vorige eeuw deden? 

Kortom, er is werk aan de winkel. Veel werk. Zeker na twaalf jaar Rutte bouwen de crises zich op alsof De Jonge die functie bouwen is gegeven. We zijn een politieke jongerenorganisatie en dit is het enige moment om aan de toekomst te bouwen. Een Japans gezegde vertelt ons nú bomen te planten om er in de toekomst van te plukken. Boudewijn de Groot zong in de vorige eeuw: ”Ik heb nog wel wat mooie idealen, vooral jonge mensen vinden dat nog fijn.” Niet nadenken over idealen duidt men vaak als gemakzucht. Niet nadenken over oplossingen duidt men vaak als dom.

1 thought on “Gemakzucht – Column door Gijs Eggenkamp”

 1. Een lekker prikkelende column, maar het lijkt geschreven tegen stropoppen.

  De JOVD, en dus waarschijnlijk een meerderheid van de JOVD’ers, is voor een hogere erfbelasting
  en afschaffing van de jubelton. Daar pleit
  de vereniging ook actief voor https://fd.nl/opinie/1462383/vvd-jongeren-drie-goede-liberale-voornemens-voor-het-nieuwe-jaar

  Ook de twee alineas over de politica uit Utrecht (die best bij naam genoemd had mogen worden) lijken me niet echt in lijn met het feitenrelaas. Ze rectificeerde zich in ieder geval niet ‘geenszins’ en het effect van het FD-artikel had best genoemd mogen worden.
  https://www.ad.nl/utrecht/wethouder-niet-tientallen-maar-drie-statushouders-die-huis-kregen-namen-ontslag-in-utrecht~a5a69932/
  https://twitter.com/TessMeerding/status/1579895714607685633?s=20&t=JF1D5TPXJ-VU01nPHbz6Mg

  Ik vond het traject naar het nieuwe politieke programma en het pp zelf ook best wel getuigen van idealen. Daar was ook ruimte om te oefenen in denken en spreken. Ik was en ben het zeker niet met alle idealen eens en er is absoluut ruimte voor verbetering, maar dit is wel erg gortig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *